Bespaarbox 3
‘elektrisch’

In deze bespaarbox zitten

  • Twee Philips ledlampen ‘grote bol met grote fitting E27’ in de lichtkleur warm wit, vervangt een klassieke gloeilamp van 40 Watt
  • Twee Philips ledlampen ‘kleine bol met kleine fitting E14’ in de lichtkleur warm wit, vervangt een klassieke gloeilamp van 25 Watt
  • Twee Philips ledlampen ‘kaarsmodel met kleine fitting E14’ in de lichtkleur warm wit, vervangt een klassieke gloeilamp van 25 Watt
  • Een analoge Brennenstuhl schakelklok
  • Een digitale douchecoach
  • Tonzon radiatorfolie 2,5 x 0,5 meter

U kiest deze box bijvoorbeeld omdat u nog niet alle ledverlichting heeft vervangen en op zowel elektriciteit, gas als water wilt besparen.

Ledlampen zijn tegenwoordig ook in een warmwitte kleur leverbaar. Mensen die destijds om redenen van ‘wat een ongezellig licht’ besloten de gloeilampen toch nog maar niet allemaal door ledlampen te vervangen, zullen met de lampen in deze bespaarbox ervaren dat de huidige generatie ledlampen ook sfeervol, warmwit licht geven. De huidige generatie ledlampen zijn ongeveer 90% zuiniger in stroomverbruik vergeleken met gloeilampen. De hoogste tijd om ook de laatste gloeilampen te vervangen dus!

De analoge Brennenstuhl schakelklok is ideaal voor het na een bepaalde tijd uitzetten van apparaten zonder automatische uitschakelfunctie die, als ze vergeten worden, veel onnodige stroom verspillen.

Korter douchen bespaart energie (en zeeën van tijd)
Korter douchen is de meest eenvoudige manier om water en energie te besparen. Kijk maar eens hoe lang je gemiddeld onder de douche staat. Gemiddeld is dat in Nederland zo’n 9 minuten. (Een gemiddeld gezin kan anderhalf jaar koken op het gas dat bespaard wordt door maximaal 5 minuten te douchen!)

De douchecoach uit de bespaarbox helpt u om de douchetijd te verkorten. Deze digitale timer met alarm wordt aan het begin van de douchebeurt ingedrukt en geeft ter herinnering na vijf minuten een signaal. De timer helpt zo niet alleen om water en energie te besparen, maar ook zeeën van tijd. Gemiddeld staat elke Nederlander in zijn of haar leven 120 dagen onder de douche, wat neer komt op zo’n anderhalve dag per jaar. Door bewuster te gaan douchen en na het 5-minuten signaal de kraan uit te zetten kun je per jaar in de zo uitgespaarde tijd 10 voetbalwedstrijden of 20 afleveringen van je favoriete serie bekijken!

 

Radiatorfolie tegen onnodig warmteverlies
Heb je radiatoren die tegen een slecht of matig geïsoleerde buitenmuur zijn geplaatst? Deze splinterdunne radiatorfolie van Tonzon kan direct achter op de radiator bevestigd worden. Eén pakje is genoeg voor meerdere radiatoren. Er ontsnapt dan veel minder warmte door die muur naar buiten, waardoor de ketel minder hoeft te stoken. Per vierkante meter geplaatste radiatorfolie levert dit een besparing van zo’n 10 m3 op.

De volgende stap is natuurlijk om de buitenmuren extra te (laten) isoleren. Hiermee gaat het energieverbruik nog verder omlaag!