Bespaarbox 2
‘elektrisch’

In deze bespaarbox zitten

  • Een digitale douchecoach
  • Een Methven Satinjet Kiri water besparende douchekop
  • Twee waterbesparende kraan-aerators
  • Een brievenbusborstel
  • Tonzon Radiatorfolie

U kiest deze box bijvoorbeeld omdat u zelf al uw gloeilampen door ledverlichting heeft vervangen en u, naast elektriciteit, ook graag op gas en water wilt besparen.

Korter douchen bespaart energie (en zeeën van tijd)
Korter douchen is de meest eenvoudige manier om water en energie te besparen. Kijk maar eens hoe lang je gemiddeld onder de douche staat. Gemiddeld is dat in Nederland zo’n 9 minuten. (Een gemiddeld gezin kan anderhalf jaar koken op het gas dat bespaard wordt door maximaal 5 minuten te douchen!)

De douchecoach uit de bespaarbox helpt u om de douchetijd te verkorten. Deze digitale timer met alarm wordt aan het begin van de douchebeurt ingedrukt en geeft ter herinnering na vijf minuten een signaal. De timer helpt zo niet alleen om water en energie te besparen, maar ook zeeën van tijd. Gemiddeld staat elke Nederlander in zijn of haar leven 120 dagen onder de douche, wat neer komt op zo’n anderhalve dag per jaar. Door bewuster te gaan douchen en na het 5-minuten signaal de kraan uit te zetten kun je per jaar in de zo uitgespaarde tijd 10 voetbalwedstrijden of 20 afleveringen van je favoriete serie bekijken!

Waterbesparende douchekop
Minder water en energie gebruiken en tóch genieten van een lekkere douche? Dat gaat voor lang niet alle bespaardouches op. De door ons geselecteerde douchekop heeft wereldwijd vele tevreden gebruikers. Ook de Hilton hotelketen past het in Nederland nog relatief onbekende merk Methven toe. En niet zonder reden: het merk onderscheidt zich door een zéér laag waterverbruik te combineren met een rijke douche-beleving; de gepatenteerde net buiten de douchekop botsende waterstralen creëren een volle straal die aanvoelt als een heerlijke tropische regenbui. Zo bespaart u comfortabel ca. 50% van het water én ca. 45% van het benodigde gas ten opzichte van een normale douchekop!

Waterbesparen met je huidige kranen
De EcoSavers Aerator kan zeer eenvoudig worden bevestigd in vrijwel iedere kraan. De aerator (ook wel perlator genoemd) mixt het water met lucht, waardoor het verbruik teruggebracht wordt tot slechts 6 liter per minuut. Toegepast in de wastafelmengkraan en de keukenkraan wordt er ook hier – naast water – gas bespaard als de CV-ketel het water moet verwarmen.

Naden en kieren dicht
Een huis met veel kieren en naden is ‘lek’. Koude lucht van buiten stroomt je huis in en daardoor stroomt er op andere plekken verwarmde lucht met dezelfde snelheid je huis uit. Door de brievenbus, langs de randen van het kruipluik of bij aansluitingen tussen muur en dak, tocht kan overal vandaan komen; het zorgt voor verlies aan comfort en onnodig energieverbruik.

Alhoewel het dus zeker loont om op kierenjacht te gaan, hebben we in onze bespaarbox bewust alleen een brievenbusborstel opgenomen om een belangrijke lek in de woning te dichten. Voor huurwoningen geldt namelijk dat de woningbouwverenigingen het kierdicht maken van hun vastgoed planmatig in eigen beheer verzorgen.

Bent u eigenaar van de woning waarin u woont, dan loont het zeker om na te gaan waar u met tochtstrips en kit verder op kierenjacht kunt gaan. Het dichtmaken van alle kieren en naden in een gemiddelde hoekwoning of twee-onder-een-kap scheelt zo’n 70m3 gas per jaar. Doordat daarna de verwarming ook nog eens een graadje naar beneden kan (omdat het huis door minder tocht warmer aanvoelt), wordt er zo al snel meer dan 200 euro aan gas bespaard.